Specii

DESCRIEREA SPECIILOR VIZATE DE PROIECT:

Lynx lynx – râs – cea mai mare felină sălbatică din Europa, cu efective destul de restrânse din cauza pierderii tot mai mari a zonelor sălbatice atât de necesare speciei. Dimensiunile ajung la 80-130 cm lungime de la vârful botului la baza cozii, 60-75 cm înălțime la nivelul greabănului și poate avea o greutate de până la 38 kg. Coloritul este portocaliu, cu pete negre, urechile sunt lungi și au un ciuf de păr de culoare neagră în vârf, iar coada este scurtă și are vârful de culoare neagră.

Ursus arctos – urs brun – este cel mai mare carnivor terestru din Europa, adulții având dimensiuni cuprinse între 150-250 cm de la vârful botului la baza cozii și o greutate de până la 250 kg pentru masculi. Este o specie solitară, cu excepția perioadelor de reproducere și de creștere a puilor. De asemenea, ursul este specie prioritară.

Triturus cristatus – triton cu creastă – cea mai mare specie de triton de pe teritoriul Europei, dar și cea mai periclitată. Are nevoie de bălți mari, cu vegetație submersă pentru a-i oferi protecție. Specia are coloritul brun-închis spre negru dorsal și galben cu pete negre ventral, pe lateral prezentând și pete albe. Dimorfismul sexual la acest triton este dat de faptul că masculul are o creastă mare dorsală, care pleacă din zona occipitală și ajunge până în vârful cozii, lipsind din zona lombară.

Lissotriton (Triturus) montandoni – triton carpatic – triton endemic pe teritoriul Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali, preferă bălțile temporare sau permanente, curate și reci, iazurile și pâraiele lin curgătoare, de la altitudini cuprinse între 500-2000 m. Coloritul este în principal verde, cu dungi la nivelul capului și de-a lungul corpului mai închise la culoare. Specia prezintă dimorfism sexual, masculii având o creastă mică și două tivituri laterale.

Cerambyx cerdo – croitor mare – este unul din cele mai mari coleoptere europene, lungimea corpului fiind de 35–55 mm. Are culoarea neagră, cu nuanțe de maro și marginile elitrelor roșiatice. Partea ventrală și picioarele sunt acoperite cu perișori gri. Larvele acestei specii se dezvoltă în lemnul de stejar, precum şi în alţi arbori, cum ar fi fag, ulm, castan, frasin. Adulţii sunt insecte crepusculare şi nocturne, fiind întâlniţi din mai până în august.

Rosalia alpina – croitor alpin – este o insectă cu dimensiuni mari, 15-38 mm lungime, corp alungit, de culoare gri-albastră, cu pete negre pe elitre și antenele lungi, care pot depăși lungimea corpului, ajungând la 50-55 mm. Ciclul de viață durează 2-3 ani, femela depunând ouăle primăvara în scoarța arborilor. Larvele se dezvoltă în trunchi. Preferă fagul, dar se dezvoltă și în salcie, carpen, stejar, gorun, chiar și măr. Adulții sunt activi în zilele însorite, dar pot apărea și la crepuscul. Preferă pădurile bătrâne (cu diametrul trunchiurilor de peste 20 cm) uscate și însorite.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro